Tulsi je zmesou himalájskych bylín na prípravu čaju podľa ajurvédskej receptúry na symptómy bežného nachladnutia a zápalu v oblasti hrdla a priedušiek.
- Bazalka svätá má priaznivý vplyv na respiračný systém a uvoľnenie dýchacích ciest
- Oman pravý má ukľudňujúci vplyv na krčnú oblasť
- Glycyrrhiza glabra má protizápalový účinok
- Dlhé korenie je druh čierneho korenia (Piper longum), podporuje správnu činnosť dýchacej sústavy
- Ďumbier lekársky prispieva k prirodzenej obranyschopnosti organizmu
Byliny pochádzajú z čistého prostredia Himalájí.
Odporúčané dávkovanie
4-5 šálok za deň
Príprava
Jednu čajovú lyžičku bylinnej zmesi (cca 2 g) nechajte pre aktívny zdravotný účinok 3–5 minút povariť alebo pri preventívnom užívaní zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 10 minút vylúhovať.
Himalájske byliny sa tradične nechávajú aspoň 3–5 minút povariť v prípade, že ich používame ako prostriedok na optimalizáciu duševných a telesných funkcií organizmu. Takto pripravený odvar má silnejšie pôsobenie, jemnejšiu chuť a priaznivo ovplyvňuje trávenie. Jednotlivé časti bylín (kvety, plody, semená, stonky, listy, kôra, podzemky a korene) sú cielene rozomleté na jemné časti, aby mohlo dôjsť k ich homogénnemu premiešaniu, ktoré zaručuje najkvalitnejšiu účinnosť ajurvédskych zmesí. Pokiaľ čaje používame len ako preventívny, podporný či povzbudzujúci prostriedok, môžeme nechať byliny iba vylúhovať.
Na optimálne pôsobenie bylinného odvaru pijeme čaje teplé najlepšie ráno pred raňajkami, počas dňa jednu hodinu pred jedlom a večer pred spaním počas trvania obnovy vytúžených funkcií organizmu. Ponechajte týždennú pauzu po spotrebovaní každého balenia.
Špecifická chuť každého čaju je súčasťou terapeutického pôsobenia a zodpovedá ajurvédskym vlastnostiam šiestich chutí. Preto odporúčame nepridávať žiadne sladidlá.